Klikerovi programi na Špancirfestu!

Klikerovi programi na Špancirfestu!

Špancirfest će se održati od 18.8. do 27.8. 2017. u Varaždinu. U sklopu Parka kreative, neizostavnog dijela festivala, gostovati će Klikerove predstave i radionice.
Moto Španciresta glasi “Pokreni svoju kreativnost”, a Park kreative središnje je mjesto stvaranja, inovacije i kreacije za djecu i mlade. Zelena, sigurna oaza parka u Habdelićevoj ulici, u samom srcu Varaždina, u deset će festivalskih dana ugostiti niz zanimljivih sadržaja namijenjenih poticanju istraživanja i učenja. Radionica, predstava i izvedbi ima mnogo, a na klincima i onima nešto većima, je samo da izaberu gdje i kako će se zabavljati.
Moći ćete pogledati i sudjelovati u Klikerovim izvedbama za najmlađe – predstavi, igri, događanju 
Baja Buf kreiranoj za bebe od 10 do 24 mjeseca, te radionicama – No work and just play i Contakids.

BAJA BUF

1_fb_baja_buf-850x445

Kada? od 23.08.-25.08., dnevno termini od 17:00-18:00 i 18:00-19:00
26.08.-27.08., dnevno termini od 10:00-11:00 i 11:00-12:00
Uzrast: od 10 do 24 mjeseca
Izvedba: Sanja Frühwald,Till Frühwald, Ana Kreitmeyer, Petar Cvirn

Baja Buf je događanje, predstava i igra. Kreirana je za i sa osam beba u starosti 10 – 24 mjeseci i četiri izvođača, a odvija se u velikom i mekanom prostoru koji nudi mirno i sigurno okružje. Igra dobro funkcionira sa ovom starosnom skupinom jer djeca u toj dobi imaju prirodnu želju za spontanim i slobodnim kretanjem, istražujući sebe, prostor u kojem se nalaze i svijet oko njih svojim vlastitim tijelom kao primarnim sredstvom komunikacije.

NO WORK & JUST PLAY

5_fb_sanja_fruhwald-850x445

Kada? od 21.08.-25.08., dnevno termini od 09:00-10:00
Uzrast: 4+
Voditeljica: Sanja Frühwald (VRUM), akademska plesna umjetnica i pedagoginja

No work and just play radionica je za sve dobne skupine (od 6 do 106 godina). Kroz brojne fizičke kontakt tehnike koristi se improvizacija kao model kroz koji će se dogoditi neočekivano, a upravo to nepoznato ponajprije ovisi o suradnji s drugima. Cilj je otvoriti percepciju.
Niz vježbi usredotočen je na buđenje i osvještavanje potencijalnih tjelesnih mogućnosti, koncentraciju, otvaranje osjetilne razine koja uključuje doživljaj prostora i doživljaj trenutka, te pripomaže zajedničkom kreiranju situacija. Inspirirani smo pričama i iskustvima koje polaznici radionice donose iz svoje svakodnevice i našim iskustvima iz VRUMovih umjetničkih procesa. Upravo uvođenjem svakodnevnog, odnosno iskušanog, proživljenog, polaznicima stvaramo sigurno i blisko polazište za daljnje kreiranje i improviziranje. Koristeći njima blisku i poznatu mrežu citata, generira se opuštena atmosfera u kojoj pojedinac lakše otvara percepciju i postepeno se priprema na suradnju s drugima i na razvoj neočekivanog.
Svaki radni dan završava jednostavnim verbalnim analizama stvorenih situacija i njihovih potencijala.

CONTAKIDS

6_fb_ana_kreitmeyer-850x445

Kada? 26.08. i 27.08., dnevno termini od 16:00-17:00
Uzrast: od 2 do 5 godina
Voditeljica:Ana Kreitmeyer, plesačica i performerica

ContaKids je metoda koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja. Vrijednost same metode je višestruka: dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete i njegove vještine, ali istovremeno uči o vlastitiom tijelu. Stvara se prostor, prilika u kojem se uloge izmjenjuju, u kojem se odrasli mogu prisjetiti što znači biti dijete makar i na trenutak, u kojem roditelj makar i na trenutak pažnju posvjećuje sebi i svom tijelu. I ono što je najvažnije, dijete i roditelj su u procesu učenja zajedno i ravnopravno!
ContaKids sat se sastoji od niza jednostavnih vježbi koje potiču kordinaciju i orijentaciju u prostoru, razvijaju povjerenje, potiču i razvijaju svijest o vlastitom, ali i drugim tijelima u prostoru, jačaju zajedništvo i grupnu povezanost. Vježbe nadograđuju te se naučeni elementi kombiniraju što omogućuje razvijanje kraćih sekvenci pokreta, a time se osvještava i potiče razvoj tjelesnog pamćenja što razvija tjelesnu inteligenciju. Metoda je namijenjena djeci u dobi od 2-4 godine i njihovim odraslima.

#takeover

8_fb_dejan_take_over-850x445

Inovativna novinarska i istraživačka dječja radionica pod vodstvom producenta Dejana Košćaka (VRUM, Kliker platforma) osmislit će (u uskoj koordinaciji sa samom PR ekipom festivala) dječju online kampanju „preuzimanja“ društvenih mreža Parka kreative/Špancirfesta, prateći na taj način program Parka kreative, ali i cijelog festivala iz perspektive mladog posjetitelja! Osim toga, sudionici će sami raditi dizajn materijala koji će se koristiti za online sadržaje u suradnji s KLIKERovim malim dizajnerima.

Kada? od 18.08 do 27.08, dnevno termini od 16:00-20:00
Voditelj: Dejan Košćak, povjesničar umjetnosti, muzeolog, producent

KLIKERovi mladi dizajneri

7_fb_dejan_koscak-850x445

Ako je Park kreative namijenjen djeci i poticanju njihove kreativnosti, onda je pošteno da ta djeca preuzmu kontrolu nad svojim utočištem tijekom Špancirfesta. Dizajnerska ekipa pod vodstvom Dejana Košćaka osmislit će vizuale dječje online kampanje „preuzimanja“ društvenih mreža Parka kreative/Špancirfesta, točnije Instagrama, Facebooka, Snapchata i Twittera i pokazati koliko su najmlađi, rođeni u digitalnom dobu, kreativni, pronicljivi i talentirani. Kroz ovu radionicu, sudionici će imati prilike naučiti osnove grafičkog dizajna i svakodnevno oblikovati nove projekte.

Kada? 18.08.-27.08., dnevno od 09:00-13:00, vikendom od 10:00-13:00
Voditelj: Dejan Košćak, povjesničar umjetnosti, muzeolog, producent

Ostali programi

IZVEDBE / PREDSTAVE

GKL Rijeka ”Palačinka mog života”:
2_fb_palacinka_mog_zivota

OPIS
„Palačinka mog života“ autorski je projekt mladog glumca-lutkara GKL-a Davida Petrovića.
Priča je to o kuharu koji mašta o tome da napravi savršenu palačinku; palačinku svoga života i pobjedi na natjecanju. Pritom je njegova kuhinja živa, svaki predmet ima dušu, a ako ste mislili da špinat, jaje i brašno ne govore, varate se!

Kada? 26.08. u 19:00h
Uzrast: 4+
Redatelj: David Petrović
Izvedba: David Petrović, Srđan Badurina

KD PINKLEC ”PUŽ MUŽ”

3_fb_puz_muz

OPIS
“Puž muž”, nova predstava Pinkleca, u formi interaktivne 3D slikovnice donosi priču o prijateljstvu i tri žabe koje u skučenom svijetu vlastite bare susreću druge životinje: puža, crnog kosa, vjevericu, zeca, miša te se sa svakom od njih upuštaju u igru i sklapaju prijateljstva.
To je predstava koja, kao odmak od našeg doba, od najranijih dana obilježenog gadgetima, aplikacijama i virtualnim svjetovima, govori o vrijednosti neposredne, “prave” igre – igre djeteta s djetetom u stvarnom svijetu, bez posrednika. U predstavi se na inovativan način oživljavaju razne brojalice, koje su ne tako davno snažno obilježile naša djetinjstva i koja u suvremenoj kulturi pomalo padaju u zaborav – brojalice su sredstvo igre, poticaj za igru, dopuna igri i igra sama.
“Puž muž” duhovitim peripetijama svojih protagonista, kroz smijeh i zabavu donosi pouku da je igra ta koja donosi radost, a ne igračka, upućuje na prihvaćanje različitosti i uči pravila međuljudskih odnosa.

Kada? 20.08. u 19:00h
Uzrast: 3+
Redatelj: Romano Bogdan
Izvode: Mario Jakšić, Davor Dokleja, Igor Baksa, Bruno Kontrec

TEATRUM ”ŠUMASTIKUS”

4_fb_sumastikus-2

OPIS
“Šumastikus” je predstava o Rozi i Drašku, dva naizgled potpuna različita djeteta, koja se nađu u šumi te ovise samo jedno o drugome. Roza ima mp3 player i rozi dvorac, a on pravi šator. Ona voli slušati Taylor Swift, a on voli slušati sove. Ona ima puno prijatelja, a on samo nekoliko.
Njihov odnos, povremene svađe i otkrića događaju se u kontekstu zajedničkog preživljavanja u šumi i prožeti su čarobnim pričama lektirnih naslova, kao što je “Šuma Striborova”, što ovu predstavu čini zabavnom, magičnom, poučnom i uzbudljivom.
“Šumastikus” je dio projekta koji se bavi osvještavanjem djece između 5 i 14 godina starosti o znanjima preživljavanja u prirodi, prednostima i manama tehnologije te vrijednosti pravog prijateljstva. Predstava je interaktivnog karaktera, a uz nju je zamišljena kratka i poučna radionica koja se bavi preživljavanjem u prirodi.

Kada? 19.08. u 19:00h
Uzrast: 5+
Autori i izvođači: Petar Cvirn i Sanja Milardović

DJ MARIO KOVAČ (ZA SVE UZRASTE!)

5_fb_mario_kovac

Kada? 27.08., od 18:00-20:00
OPIS
Svaki tulum ima svoj završetak, a kako je Park kreative Špancirfesta vrhunski kreativni tulum, zaslužuje i vrhunski kraj. Za to će se posljednjeg dana Špancirfesta pobrinuti Mario Kovač, hrvatski “homo universalis” i pripremiti DJ set i tulum zatvaranja za sve sudionike, voditelje, organizatore, djecu i sve koji se tako osjećaju.
DJ Mario Kovač, redatelj, glumac, DJ, doktor teatrologije i dramatologije

RADIONICE

DRAMSKA RADIONICA (4+)

1_fb_maja_katic_petar_cvirn

Kada? 21.08.-24.08, dnevno od 10:00-12.00
Uzrast: 4+
voditelji: Maja Katić i Petar Cvirn, (Teatar Poco Loco), akademski glumci

OPIS
Mladi hrvatski akademski glumci i dramski pedagozi Maja Katić i Petar Cvirn pripremili su malu dramsku radionicu kroz koju će djeci na zabavan i inovativan način približiti svijet kazališta i glume. Djeca će kroz interaktivne formate igre usvajati glumačke metode, igrati se kazališta, graditi vlastite scene, a možda i skladati vlastitu glazbu.

(S)LIKOVNA RADIONICA

2_fb_dina_ozanic_anja_ferencic

Kada? 18.08.-27.08., dnevno od 09:00 do 12:00
Uzrast: za djecu svih dobi
Voditeljice: Dina Ožanić i Anja Ferenčić, likovne umjetnice

OPIS
Slikanje, crtanje i šaranje omiljene su dječje aktivnosti, a Park kreative Špancirfesta svake godine posebnu pažnju posvećuje tom važnom dijelu kreativnosti. (S)likovna radionica tu je da polaznicima pruži okvir, materijal i alat te širom otvori vrata mašte. Radionica donosi upoznavanje s raznim izražajnim tehnikama: slikanje uz pomoć slamki, otiskivanja, slikanje rukama, izrezivanje i kolažiranje, oslikavanje lica, a svakog će se dana isprobavati, učiti i igrati s novom tehnikom.
Voditelji su uvijek pri ruci da pomognu, potaknu, pojasne i savjetuju male umjetnike, a nastala djela će se tijekom Špancirfesta izlagati kao dio dekora Parka kreative.

MAKEOVER!

3_fb_svjetlana_salic

Kada? 18.08. – 27.08., dnevno od 16:00-20:00
Uzrast:za sve uzraste
Voditeljica: Svjetlana Šalić, likovna umjetnica i dizajnerica nakita

OPIS
Svatko povremeno mašta o tome kako je gledati svijet i sebe drugim očima. Makevoer radionica u ovogodišnjem Parku kreative Špancirfesta će djeci omogućiti upravo to – istraživanje kako je biti netko drugi ili nešto drugo. Kroz ovu cool radionicu djeca će moći istraživati neke skrivene dijelove svoje osobnosti što je iznimno važno za poimanje samih sebe u svijetu koji ih okružuje, a transformacije se postižu maskom, šminkom i kostimografijom pri čemu su polaznici radionice istovremeno i umjetnici, ali i umjetničko djelo.

LUTKARSKI ŠPANCIRUNG

4_fb_morana_dolenc

Kada? 18.08 – 27.08., dnevno od 09:00 do 13:00
Uzrast: za sve uzraste
Voditeljica: Morana Dolenc, teatrologinja i kiparica

OPIS
Lutkarski špancirung zamišljen je kao niz radionica na kojima će djeca sama izrađivati lutke raznih tipova prikladnih njihovom uzrastu. Materijali su jednostavni i reciklirani iz naše svakodnevice tako da se djeca ekološki osvješćuju te shvaćaju da prava vrijednost materijala ne leži u njegovoj cijeni već u odabiru i pogodnosti za svrhu koju smo im namijenili, a to su u ovom slučaju – lutke, koje mogu nastati i iz vrlo “običnih” stvari.
Djeca će upoznati različite tradicionalne i modernije lutkarske tehnike: ručne lutke, ginjole, zijevalice, štapne lutke, marionete, maske, kazalište sjena, kazalište papira, kazalište predmeta itd., a njihove će kreacije biti izložene za vrijeme trajanja Špancirfesta.

SLAMONIJA

9_fb_slamonija

Kada? 18.08. – 27.08., dnevno od 09:00 – 13:00
Uzrast: za sve uzraste
Voditelj: Nikola Faller/Udruga slama, akademski kipar

OPIS
Slama kao materijal za umjetnički izričaj pruža niz mogućnosti za otkrivanje i izražavanje vlastite kreativnosti za sve uzraste. Ona posjeduje toplinu i mekoću prirodnog i zdravog autohtonog materijala i lako se oblikuje u male intimne ukrasne predmete i igračke pa sve do skulptura, instalacija i nastambi monumentalnih dimenzija. Slama je i iznimno atraktivan materijal i koji spaja i povezuje ljude, potiče na zdravu kreativnost i ekološki nas osvješćuje, a upravo su to temeljne vrijednosti Parka kreative.

DJ DSIMPLEIFY

10_fb_dina_vincekovic

Kada? 18.08. – 27.08, dnevno od 16:00-20:00
Uzrast: za sve uzraste
Voditeljica: Dina Vinceković, b-girl i DJ

OPIS
Uz našu resident Djicu DSimpleify očekuje vas soulful glazba koju rijetko čujete na varaždinskim pozornicama, klubovima ili kafićima i funky dance pokreti. Naime, DJ set popraćen je plesnim instrukcijama i freestyle plesnim podijem u samom srcu Parka Kreative. Ponesite dobru volju i ljubav prema plesu i glazbi!

ZAGONETNO DRVO

11_fb_zagonetno_drvo

Kada? 18.08 – 27.08., dnevno od 09:00 – 13:00
Uzrast: za sve uzraste
Voditelj: Matija Bobek/Udruga Zagonetno drvo, drvodjeljac, kipar i odgajatelj

OPIS
U radionici “Zagonetno drvo” će djeca isprobati zaboravljene vještine obrade drveta, od guljenja noktićima, šmirglanja drveta raznim granulacijama pa sve do “točkanja” i bojanja lanenim uljem. Cilj radionice je pružiti djeci priliku da dođu u kontakt s prirodnim materijalom, surađuju kao zajednica i u ozračju istraživanja otkriju kako komad drva pretvoriti u igračku slušajući pritom priče o vrstama i načinu obrade pojedinih tipova tog materijala.
Dio radionice je i “Istraživalica”, mjesto gdje će djeca upoznati igračke koje autor izrađuje, a od kojih svaka ima poučnu ulogu. Tu su velike dizalice za učenje osnovnih koncepata fizike i matematike, konstrukcijski setovi za buđenje mašte i kreativnosti, glazbeni instrumenti (šuštalica, cimbala i ostale smiješne udaraljke), razne alatke, lutke, slagalice i mozgalice, autići, bageri pa čak i skulpture te ostale “drvotvorine”.

AFRO DANCE

13_fb_afro_dance

Kada? 20.08., od 16:00 do 17:30
Uzrast: 8+
Voditelj: Futurelove Sibanda, akademski plesač, glazbenik i glumac

OPIS
Futurelove Sibanda, nekadašnji član grupe IYASA iz Zimbabvea, nastupao je i vodio radionice u Japanu, SADu, Italiji, Francuskoj, Češkoj… U Beču je 2009. godine upisao plesnu pedagogiju, a u glavnom gradu Austrije živi i djeluje i danas, profesionalno surađujući s dječjim kazalištem DSCHUNGEL WIEN.
Njegove dvije radionice afričkog plesa i bubnjeva namijenjene su mladim glazbenicima i plesačima s ciljem učenja novih plesnih i glazbenih tehnika kroz multikulturalni pristup, koji otvara polaznike ne samo ritmovima, melodijama i tonovima već im proširuje životne horizonte i pomaže im da shvate važnost različitosti.

GLAZBA I IGRA

12_fb_glazba_igra

Kada? 19.08 – 20.08, dnevno od 10:00-11:00
Uzrast: 0-6 godina uz pratnju odraslih
Voditeljica: Zvezdana Novaković, akademska harfistica, performerica, pjevačica

OPIS
Djeca su prirodno, od najranije dobi, oduševljena zvukom i igrom kroz pokret, kada su upravo zvuk i pokret njihov prvi kontakt sa svijetom. Svako dijete ima potencijal naučiti glazbu, a ranim glazbenim obrazovanjem razvija se potencijal razumijevanja i uživanja u njoj. U glazbenom satu ove radionice, s najmlađima se kroz igru sluša, odaziva i imitira te se izmišljaju napjevi bez značenja uz koje se djeca gibaju; ponavljaju se glazbene i ritmične fraze, sviraju instrumenti, pjevaju pjesme, pričaju priče, a sve kako bi se glazba osjetila unutar tijela što je temelj da njezina emocija može izaći van.