Premijera plesne predstave “Fibres” u Rijeci

Premijera plesne predstave “Fibres” u Rijeci

25.6.2016. // 19:30 // Filodrammatica

Projekt Fibres nastavak je istoimenog djela u nastajanju, započetog na intenzivnoj radionici Kate Foley za mlade profesionalne plesače/ice u obliku istraživanja i probi koji se održao od 22.-26.6.2015. i koji je nastavljen u edukacijskom ciklusu Prostora Plus u sezoni 2015/2016. u suradnji s O.Š. Vežica za klasični balet i suvremeni ples pri O.Š. Vežica. Fibers se oslanja na istoimeni elektroakustičan rad skupine JMZM, a tema istraživanja su različiti načini utjelovljenja ideje matrice energija koje povezuju ljude u vremenu i prostoru.

“Fibres”

Koreografkinja: Kate Foley
Glazba: Fibres (2015)
Autori glazbe: JMZM Josip Maršić, Zoran Medved
Izvođačice: Anika Cetina, Renata Mavrić, Arijana Pospišil, Nermina Mehić

“O prirodi konflikta razmišljam već nekoliko godina. Pratila sam raspravu na tu temu fizičara Davida Bohma i njegovog starog prijatelja Jidde Krishnamurtija. Pročitala sam i nekoliko knjiga britanskog psihoanalitičara Mauricea Nicholla koji je studirao s G. I. Gurdjieffom i Carlom Jungom. On je razmatrao pojam vremena i samo-razvoja. Kada sam čula Fibres na Glazbenom bienalleu u Zagrebu ranije ove godine, mnoge su emocionalno rezonante slike povezane s ovim istraživanjem konačno sjele na mjesto.” (Kate Foley)

Kate Foley. Dodiplomski studij iz vizualnih umjetnosti i plesa završila na University of California, Santa Cruz. Diplomirala ples na California Institute of the Arts, Los Angeles. MFA s Odsjeka svjetskih kultura i umjetnosti University of California u Los Angelesu, s posebnim naglaskom na interkulturalnu koreografiju. Autorica, koreografkinja i umjetnička ravnateljica neprofitnih plesnih kompanija u New Yorku (1986 -1989.) i San Franciscu (1989.-1998.). Nezavisna režija koreografija i autorstvo filma i predstave Anđeli Suđerca (koprodukcija s Kulturom Promjene, SC). Koreografirala za kazališne predstave Kralj Lear i  Medeja  (Teatar Ulysses), Blato  (ZeKaeM),  za video i film. U suradnji s Prostorom Plus koreografkinja, autorica i plesačica na brojnim predstavama. Živi i radi u Rijeci kao plesna pedagoginja za suvremeni ples pri O.Š. Vežica za klasični balet i suvremeni ples.

Fibres je realiziran u suradnji s O.Š.Vežica i platformom KLIKER, a financijski ga je podržao Grad Rijeka-Odjel za kulturu. Rad Prostora Plus podržava Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.