“Tri skockana praščića” i seminar “Vježbenica za pokret i ples” u Svetvinčentu

“Tri skockana praščića” i seminar “Vježbenica za pokret i ples” u Svetvinčentu

Predstava “Tri skockana praščića” i seminar “Vježbenica za ples i pokret” gostuju u Mediteranskom Plesnom centru, Svetvinčenat.

Predstava “Tri skockana praščića” će se održati 4. studenog, 2017. u 11h.

“Vježbenica za ples i pokret” će se održati 4. studenog, 2017. od 13h do 19h i 5. studenog, 2017 od 10h do 15h.

Predstava Tri skockana praščića koristi okvir poznate dječje priče kako bi istražila određene prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na dinamiku, odnosno stvaralačku snagu grupe. Predstava naglašava važnost zajedništva i ljepotu zajedničkog stvaranja, ali i propituje načine kojima se do toga dolazi. Predstava će dakle ponuditi i mogući model kojim se negativne i štetne osobine u određenim motivacijskim kombinacijama sklapaju u čudesan stvaralački mehanizam: bez osude i bez ruganja. Priča o praščićima lako usmjerava dječju pažnju iz imaginarnog svijeta u svakodnevicu, vrlo jednostavno komunicirajući s prepoznatljivim problemima i kvalitetama; od lijenosti, destrukcije, nespretnosti i nediscipline pa sve do prihvaćanja, zajedništva i kreativnosti. Jezik predstave je jednostavan, razumljiv i najmanjem vrtićkom uzrastu, najvećim dijelom temelji se na pokretu i neverbalnoj komunikaciji, ali uključuje i razne druge mogućnosti pripovijedanja – govor i razgovor, glazbu te plastično prikazivanje elemenata priče proizašlo iz istraživanja kutije kao osnovnog rekvizita predstave.

VJEŽBENICU za pokret i ples sastavila je grupa plesnih umjetnika i plesnih pedagoga, namijenjena je odgajateljima i stručnjacima koji rade sa djecom od 3 do 6. godina starosti, a koja nemaju predznanja o (suvremenom) plesu u različitim obrazovno-odgojnim ustanovama.
Sadržaj vježbenice je bazičan i pristupačan. Može koristiti kao izvor inspiracije za svakodnevni rad i igru sa djecom. Kroz nju odgajatelje želimo upoznati s tijelom kao medijem, informirati i educirati o pokretu i plesu, senzibilizirati za nova iskustva, drugačije oblike komunikacije i izražaja. Namjera je približiti im ples i pokret kako bi oni približili ples i pokret djeci, te potaknuti kreativni razvoj kod djece i zanimanje za plesnu umjetnost.