VRUM

VRUM

VRUM umjetničku organizaciju osnovali su 2007. godine Sanja Frühwald i Mario Kovač. VRUM je strukturiran kao kolektiv čiji je primarni interes polje suvremene plesne umjetnosti; njegova izvedbenost i teorija, no njegovi se interesi šire i na suvremeni teatar, vizualnu umjetnost, glazbu, fotografiju i suvremenu tehnologiju. Cilj mu je približiti, interpretirati i komunicirati suvremeni ples i suvremeni teatar publici kroz razne izvedbene, edukativne, neformalne, virtualne ili tekstualne formate, neovisno o dobi i spolu promatrača. Kroz različite studije, VRUM proučava kontradikciju mikro i makro kozmosa, kao i trenje koje se javlja u dodirnim točkama tih dviju opozicija te kontrastima i različitim načinima nestajanja u izvedbenom činu ili u svakodnevnom bivanju. Prezentirani radovi markirani su slojevitošću, višestrukim realnostima i suvremenim nadrealizmom te su vrlo često popraćeni živom glazbenom izvedbom. Rad VRUMa obilježen je apsurdom, ironijom, humorom, nekonvencionalnim korištenjem izvedbenih tehnika. VRUM je zainteresiran za različite kolaborativne aspekte i raznolikost u načinu na koji može djelovati te nanovo redefinira svoju pojavnost u svakoj novoj produkciji, instalaciji, projektu, izvedbenom radu. VRUM je nezainteresiran za klasifikaciju stoga plesnoj umjetnosti pristupa neočekivano, progresivno i inventivno. VRUM ne zanimaju norme i pravila već istraživanje forme i razvijanje umjetničkog izraza.

www.vrum.hr

Predstavnici organizacije:

Dejan Košćak

rođen je u Varaždinu 1988. godine. Studirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je stekao titulu prvostupnika povijesti te kasnije titulu magistra povijesti umjetnosti i magistra muzeologije i upravljanja baštinom. Specijalizirao se za izvedbene umjetnosti, naročito izvedbenu teoriju i muzejsku obradu djela izvedbene umjetnosti. Kao student, radio je za brojne muzeje grada Zagreba (Muzej suvremene umjetnosti, Umjetnički paviljon, Galerija Klovićevi dvori,…), a od 2014. surađuje s umjetničkom organizacijom VRUM za koju od 2015. godine radi kao producent te koordinator platforme KLIKER. Uključen je u rad Nomadske plesne akademije. Na “7. Danima suvremenog plesa – Sjever” moderirao je festivalski format razgovora s publikom “”Artists will give you answers”. Pisao je za izdanje časopisa “Kretanja/Movements” br. 23/24.

Sanja Tropp Frühwald

Sanja Tropp Frühwald

rođena 1978. u Hrvatskoj, koreografkinja, plesačica i organizatorica, diplomirala je 2007. na Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD).

Surađivala je s brojnim domaćim i stranim autorima (Tanja Zgonc, Charles Linehan, Matej Kejžar, Ted Stoffer, Matsune&Subal, Eileen Standley, Ori Flomin, Bad Co., Petra Hrašćanec (dance_lab collective) / Saša Božić, kainkollektiv, Wendy Houstoun…).

Autorica je brojnih plesnih projekata (Jutro; Ptice, ptice, ptice; Flutter; Moving south; Almost; Something to do with death; Tainted; Focka; Vanishing Acts 2,3&4; Premiere; Bones; Baja buf; LARGE; MINIMI; the killer in me is the killer in you my love; Črčke;…), multimedijalnih performansa (I think I see myself on CCTV; Stand in motion;…) i fotografskih instalacija (Movement museum, Bloody wedding; Strawberry fields forever; The jump;…).

Njezin rad predstavljen je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji, Portugalu, Poljskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Litvi, Armeniji i Argentini.

Za svoj je rad višestruko nagrađivana na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu te je selektirana kao hrvatski predstavnik na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana 2005. godine u Napulju, Italija.

Dobitnica je DanceWeb stipendije / Impulstanz festival (Beč, Austrija) 2007. godine. Iste je godine na Platformi mladih koreografa u Zagrebu proglašena najperspektivnijom mladom koreografkinjom Hrvatske

Godine 2009. reprezentira Hrvatsku u sklopu međunarodnog koreografskog istraživačkog projekta Choreoroam koji koproduciraju The Place, London; Dansateliers, Rotterdamm; Certamen choreographico, Madrid; Dansescenen, Copenhagen; Opera estate Veneto, B:motion festival, Bassano del grappa, Italija; HIPP/TSP, Zagreb.

U 2012. selektirana je umjetnica u rezidencijalnom programu Fresh Tracks Europe – europsku mrežu organizacija koje se bave razvojem i produkcijom suvremeno-plesnih programa za mladu publiku. Predstava LARGE nagrađena je godišnjom nagradom UPUHa za izniman doprinos razvoju suvremenog plesa u Hrvatskoj te je nominirana i za Nagradu hrvatskog glumišta.

Jedna je od osnivačica nekoliko nevladinih organizacija koje se bave organizacijom i razvojem na polju suvremenog plesa, teatra i nezavisne kulture (Eks scena, Zagreb; Tanzbüro, Salzburg; Autonomna tvornica kulture, Zagreb).

Godine 2009. pokreće, organizira i selektira festival Dani suvremenog plesa u Varaždinu (Hrvatska).

Radi kao pedagog u polju suvremene plesne tehnike, improvizacije i kompozicije u Hrvatskoj i Europi te je tijekom 2007. i 2008. radila kao gost docent na sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, Austrija (odsjek za kazalište i film) i ORFF Institutu (odsjek: plesna pedagogija).

Umjetnička je voditeljica i producentica VRUM performing arts collectiva i Centra za izvedbenu umjetnost Varaždin, te trenutačno koordinira rad suradničke platforme za razvoj plesa za mladu publiku KLIKER.