Teen Generator

Teen Generator

Teen Generator projekt je edukacije i senzibilizacije mlade publike (tinejdžera) za programe suvremenog plesa i pokreta. Projekt se odvija u suradnji između umjetničke organizacije VRUM/platforme KLIKER i Stanice – Servisa za suvremeni ples iz Beograda (Srbija), Centra za razvoj koreografije iz Toulousea (Francuska) i Lokomotive – Centra za nove inicijative u umjetnosti i kulturi iz Skopja (Makedonija), uz podršku Francuskog instituta u Beogradu i Zagrebu (Teatroskop) te Ministarstva kulture RH i Zaklade “Kultura nova”.
Teen Generator nova je suradnja u sklopu dugoročnog suradničkog projekta “Generator” koji se od 2014. godine bavi razvojem izvedbenih umjetnosti za djecu u regiji Balkana. Fokus ove nove aktivnosti stavljen je na mlade u dobi od 13 do 18 godina, učenike starijih razreda osnovnih i učenike srednjih škola. U suradnji s francuskim kolegama iz Centra za razvoj koreografije iz Toulousea, koristeći njihovu edukativnu metodologiju koju razvijaju već deset godina, cilj je mlade ljude upoznati s plesnom umjetnosti te im ponuditi metode interpretiranja različitih pojava, koje se putem
popularne kulture samo površno upoznaju, kako bismo im omogućili bavljenje umjetnošću plesa i pokreta na potpuno novi način – kroz procese obrazovanja i osobnog razvoja. Istovremeno, ovim projektom ulažemo u razvoj nove publike suvremenog plesa i doprinosimo povećanju kvalitete nastave umjetnosti u školama (koja bilježi stalni pad uz mogućnost potpunog nestanka iz školskih programa).
Program je zasnovan na edukativnom projektu “Mallettes pedagogiques” Centra za razvoj koreografije iz Toulousea, započetog 2007. godine i razvijenog diljem Francuske, a koji predstavlja izuzetan primjer medijacije u kulturi, razvoja nove publike i provođenja sve češće zapostavljenje obrazovne uloge kulturnih institucija.

KLIKER - platforma za razvoj plesa za mladu publiku BozooArt