Što je Kliker?

KLIKER je prva hrvatska platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku na području cijele Hrvatske. Pokrenut je u rujnu 2013. godine na inicijativu plesne umjetnice Sanje Tropp Frühwald i umjetničke organizacije VRUM, a okupio je sljedeće hrvatske plesne i kazališne organizacije: Plesni centar TALA [Zagreb], Prostor Plus [Rijeka], Mediteranski plesni centar / Zagrebački plesni ansambl [Svetvinčenat / Zagreb], Plesna radionica Ilijane Lončar [Požega], Multimedijalna koliba [Zagreb], Shooma [Bjelovar] i Gradsko kazalište lutaka Rijeka [Rijeka].

U okviru ovog sveobuhvatnog i dugoročnog projekta istražuju se novi načini produkcije u kojima mlada publika dobiva priliku aktivnog sudjelovanja u stvaranju scenske umjetnosti i umjetničkim procesima, pronalaze se aktualni pristupi plesu te se podržava održivi razvoj publike kroz suradnju s profesionalnim umjetnicima, stručnjacima i pedagozima, formirajući adekvatne strukture i metode normiranja evaluacijskih procesa kreiranja i biranja umjetničkih sadržaja za mladu publiku.

Djeca i mladi, kroz suradnju s profesionalnim umjetnicima, stručnjacima i pedagozima, daju povratne informacije tijekom kreativnog, istraživačkog i produkcijskog procesa, a s obzirom na to da su nove generacije iskusne u uporabi novih medija, KLIKER u navedenom kontekstu koristi nove, djeci i mladima bliske, formate u komunikaciji kako bi proširio i pronalašao novu lokalnu, ali i europsku publiku. Kroz rad KLIKERA spomenute organizacije kreiraju različita događanja za mladu publiku (istraživanja, laboratorije, predstave, instalacije, radionice, festivale), omogućuju sustavnu edukaciju i diseminaciju znanja, metodike i teorije u praksi, ali se bave i strukturnim promjenama i lobiranjem na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. KLIKERovim inovativnim, inkluzivnim i interaktivnim projektima cilj je sretnije i ispunjenije društvo, širenje horizonata, uključivanje djece i mladih u društvene i umjetničke procese, s iznimnim osjećajem za pravo djeteta na bezbrižno odrastanje.

KLIKER je član svjetske mreže YOUNG DANCE NETWORK posvećene razvoju suvremenog plesa za mladu publiku te u suradnji s većim brojem međunarodnih organizacija priprema nove suradničke projekte. Suradničku platformu KLIKER podržala je i Zaklada “Kultura nova”, a dio programa podržanih kroz rad KLIKERa uključen je u projekt „Ruksak pun kulture“ kojeg provodi Ministarstvo kulture RH.

KLIKER - platforma za razvoj plesa za mladu publiku BozooArt