IKS Festival

IKS Festival

IKS Festival prezentira i (ko)producira suvremenu kazališnu umjetnost kroz međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji. Festival se održava svake godine u Splitu te prikazuje neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske regije. Njegov kazališni program temelji se na visoko estetskim projektima nezavisnih kazališnih skupina, interdisciplinarnim projektima koji primjenjuju nove tehnologije i medije te kroz koprodukcije s ostalim festivalima u Hrvatskoj dobiva prepoznatljivu vrijednost.

www.iksfestival.eu

 

Interdisciplinarni studio za djecu i mlade Studio za igru, pokret i ples KINKIN nastao je 2014. godine s namjerom edukacije mlađe generacije o kazališnoj umjetnosti kao fuziji više umjetničkih disciplina koje se međusobno nadopunjuju. Studio je promicatelj neposredne i sustavne edukacije djece i mladih kroz scenski izraz i istraživanje više umjetničkih formi i disciplina za razvoj talenta, kreativnosti, osobnosti kroz odgojni format procesne drame/igre, razvojne dramaturgije, glazbe, pjevanja, scenskog pokreta, suvremenog plesa s posebnim naglaskom na razvoj i  korištenje novih tehnologija kao novog umjetničkog izraza te otkrivanje novih metoda i pristupa za rad na tijelu kroz transdisciplinarne projekte. Tijekom godine okuplja i povezuje glumce, dramaturge, redatelje, glazbenike, plesače, koreografe, umjetnike audio – vizualnih i drugih novih medija te predstavlja njihove radove široj publici; organizira edukacijska predavanja i radionice.

www.kinkinstudio.com

IKS FESTIVAL – međunarodni festival suvremenog kazališta i Studio za igru pokret i ples KINKIN projekti su čiji je osnivač Udruga Centar za pokret.

Predstavnici organizacije:

Nela Sisarić

Nela Sisarić

Nela Sisarić završila je studij kazališnih znanosti D.A.M.S. na Sveučilištu u Bologni, 2006. godine (Discipline delle Arti, della Musica e dello Spettacolo, Universita’ di Bologna). Pohađa specijalizaciju za redatelja/scenografa na Akademiji za dramsku umjetnost, Rim (Accademia Nazionale di Arte Drammatica Silvio D’Amico) u suradnji s Teatro Metastasio u Pratu, Toscana 2007. Iste 2007. godine odlazi na poslijediplomski studij “Planiranje i upravljanje aktivnostima suradnje i obrazovanja za srednjeistočnu Europu i Balkan” i diplomira na temu izmjene dobre prakse Italija – Hrvatska na području kazališta inovacije.

Suvremenim plesom započinje se baviti još 1999. u Studiju za suvremeni ples Athena, Mala Scena Doma Mladih, pod vodstvom Kiline Cremone. Bavi se kazališnom i plesnom pedagogijom koja odstupa od tradicionalnog kazališta. Usavršavala je i dijelila svoja promišljanja o novim strujama kulturnog menadžmenta i umjetničkog financiranja kao jedan od suorganizator mreže Nomadske plesne akademije Hrvatska ( 2012. – 2015.). Promišlja nove načine vertikalne i horizontalne organizacije u sistemima kulturne i umjetničke koordinacije i proizvodnje. Član je strukovnih udruga UPUH – Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i strukovne udruge Klub prvih pisaca – Društvo književnika za djecu i mlade.

Objavila je dvije knjige – “Sve zbog pogleda” i “Kako svaka smijuša završi na plakušu”. Knjiga “Sve zbog pogleda” dobila je nagradu “Anto Gardaš” Društva hrvatskih književnika kao najbolje prozno djelo za djecu u 2008. godini
2005. godine dobitnik EUNIC stipendije za mlade lidere u kulturi i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i stažira u Tanquartier Wien u Beču, Austrija gdje se upoznaje sa novim modelima proizvodnje na području suvremenog plesa i drugih izvedbenih umjetnosti.